Betalningslingo för e-handlare

När du ska ta betalt på nätet finns det som tur är företag som kan sköta den jobbiga biten åt dig, så att du inte själv behöver sätta dig in i regler och certifieringar kring säker hantering av kortinformation och exakt hur en betalning går till. Däremot kan det vara bra att kunna ta reda på vad de där orden och förkortningarna du ser lite här och där betyder egentligen. Här är därför en ordlista med några av de vanligaste uttrycken.

Om du vill veta mer om betalningar på nätet kan denna introduktion vara en bra start.

3D Secure

Standard för identifiering av kortinnehavare på nätet. Kunden legitimerar sig med en ”e-handelspinkod” från sin bank, vilket ger viss betalningsgaranti för säljföretaget.

Auktorisation / Authorisation

Förfrågan som skickas till kortutgivaren för att kontrollera kortet och reservera pengar på kontot.

AVS

Address Verification System är ett extra säkerhetssteg för kunder som betalar med American express-kort

Betalväxel

Kopplingen mellan säljföretaget och inlösande bank. Betalväxeln står för den tekniska plattformen som gör att butiken kan emot betalningar och förmedlar transaktionsinformationen till inlösaren. Kallas också Payment Service Provider, PSP eller servicebyrå. Nets är en betalväxel.

CVC-kod

Card Verification Code – de tre sista siffrorna i signaturfältet på baksidan av kortet, kallas också kontrollsiffror.

Debitering

En ny kortbetalning är reserverad till du godkänner, debiterar, den så att pengarna dras från kundens kort. Kallas för capture på engelska.

Direktbetalning

En betaltjänst utvecklad av bankerna. Betalningen sker i köparens Internetbank och är i praktiken en direktöverföring till säljföretagets konto i samma bank.

Inlösare

Vanligtvis säljföretagets (webbutikens) bank. Inlösaren tar emot transaktionsinformation från betalväxeln, drar pengar från köparens kort och betalar ut pengarna till säljföretaget. Ibland används den engelska termen acquirer.

Inlösenavtal

Avtal med finansiell partner som krävs för att kunna ta betalt med kort över Internet.

Mastercard SecureCode

Mastercards varumärke för 3D Secure.

PCI DSS

Payment Card Industry Data Security Standard. Kortindustrins gemensamma standard för säker hantering av kortinformation. Alla parter som hanterar kortbetalningar måste genomgå en PCI DSS-certifiering. 

PSD2

EU-direktiv som träder i kraft 2018. En viktig förändring i det nya direktivet är att bankerna blir skyldiga att ge tredjepartsleverantörer tillgång till konsumentinformation.

PSP

Se betalväxel.

SSL

Secure Socket Layer. Innebär att all information krypteras.

Transaktion

Överföring av pengar, dvs. en betalning eller återbetalning.

Verified by Visa

Visas varumärke för 3D Secure (se högst upp).

 

Guide - ta betalt online

Ebba Edlund

Ebba Edlund

Jag jobbar som marknadsansvarig för betalningar på nätet på Nets. Hör gärna av dig till mig med kommentarer, frågor eller vad du vill läsa mer om: eedlu@nets.eu.

Följ Ebba Edlund på

Kommentarer (0)

Det finns inga kommentarer än

Bli den första som kommenterar inlägget.