EU kräver identifiering vid köp på nätet

Kommer det bli obligatoriskt med 3D Secure inom ett par veckor? Ja, allt tyder på det. Den Europeiska bankmyndigheten EBA ställer nämligen krav på att betalningar vid e-handel ska vara ordentligt verifierade av kortinnehavaren från den första augusti i år. Svenska Finansinspektionen har också meddelat att de kommer att följa EBAs 42-sidiga dokument vid tillsyn av till exempel banker.

I korthet kräver EBA en två-faktorsidentifiering, det vill säga två av följande:

  • Något man har (till exempel en telefon)
  • Något man vet (till exempel en pinkod)
  • Något man är (till exempel fingeravtryck)
Svenska banker först ut

Det befintliga 3D Secure-systemet uppfyller detta krav och nu har flera av de svenska bankerna nu gått ut med information att det är obligatoriskt med 3D Secure från 1 augusti. Om du inte följer uppmaningen kan banken komma att säga upp inlösenavtalet eller så kan transaktioner utan 3DS kan bli nekade. För webbutiker som har valt att inte använda 3D Secure kan det här alltså få en stor påverkan. 

Även om jag inte tror att bankerna kommer sätta igång att kasta ut webbutiker som inte använder 3D Secure direkt efter morgonkaffet den första augusti rekommenderar jag ändå att du inleder en dialog med din kortinlösare snarast.

Gäller för hela EU

Kravet på verifiering som den Europeiska bankmyndigheten ställer ska omfatta alla 28 EU-länder - så alltså även Dankortet i Danmark som hittills helt saknat motsvarigheten till 3D Secure. En stor del av framgången för Dankortet ligger just i att det är enkelt att använda. Danskarna rustar sig till strid för tillfället och verkar inte gilla den här förändringen men Finanstilsynet är lika tydliga som sina kollegor i Sverige - reglerna ska efterlevas. Eventuellt omfattas även Norge genom sitt medlemskap i EES.

Det finns undantag

När det gäller transaktioner där kortnumret lagras hos Nets är vår tolkning att det bara är första transaktionen som behöver genomföras med 3D Secure. Dessutom är bland annat transaktioner i appar och köp som sker via telefonsamtal undantagna.

Mer läsning i ämnet

EBA - Final guidelines on the security of internet payments 

Finansinspektionens syn på saken

Finanstilsynet

New call-to-action

Patrik Müller

Patrik Müller

Jag har jobbat med betalningar inom e-handel i 15 år och har haft många olika roller under den tiden. Nu arbetar jag som e-handelsexpert på Nets. Bland annat så föreläser jag om e-handel, modererar evenemang och deltar i paneldiskussioner. Jag gör mycket omvärldsbevakning av e-handel och delar gärna av mig av mina fynd på Twitter och LinkedIn, så följ mig gärna där. Vill du höra av dig till mig med tips, åsikter eller kritik så kommentera i bloggen eller så mejlar du mig på pmull@nets.eu. Texta eller ring på 0709-370 420.

Följ Patrik Müller på

Kommentarer (0)

Det finns inga kommentarer än

Bli den första som kommenterar inlägget.